Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Κεϊκ λεμονιού με ανθότυρο από τη Σαρδηνία

Πριν από κάτι μέρες έπεσε στα χέρια μου αυτή η συνταγή της Εύης Παπαδόπουλου.Πολύ με εντυπωσίασε η χρήση του ανθότυρου αντί για βούτυρο ή λάδι. Ναι, όντως δεν έχει καμία λιπαρή ουσία. Οι Ιταλοί, σύμφωνα με το άρθρο, το ονομάζουν torta di ricotta εφόσον εκείνοι χρησιμοποιούν ricotta, το δικό τους ανθότυρο. Το αποτέλεσμα? Απλά εκπληκτικό. Ιδιαίτερη γεύση κέικ με υπέροχο άρωμα λεμονιού. Οι κόρες μου το τσάκισαν πάντως... Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε...

Υλικά:
300gr ανθότυρο ή ricotta
2 και 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300gr)
50gr γιαούρτι στραγγιστό
1 και μισή κούπα ζάχαρη(300gr)
4 κρόκοι
4 ασπράδια
ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
λίγο κουκουνάρι(αν θέλετε)
ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση:

Χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα τ' ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφικτή μαρέγκα. Ξεχωριστά χτυπάτε τον ανθότυρο ή τη ricotta με την υπόλοιπη ζάχαρη και το γιαούρτι μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε και τους κρόκους έναν έναν και στη συνέχεια το ξύσμα λεμονιού. Αφού ανακατέψετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι ρίχνετε κουταλιά κουταλιά στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά. Στο τέλος προσθέστε και τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις να μην χάσει τον "αέρα" της. Βάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και πασπαλίζετε με το κουκουνάρι αν θέλετε. Ψήνετε σε προθεμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και έτοιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου